Genieten bij Voorbraak Kersen en De Kromme Lepel

Bekijk de foto's

Nieuw West Brabant is deze en afgelopen maand te gast geweest bij Voorbraak Kersen in Oud-Gastel en De Kromme Lepel in het buitengebied van Bergen op Zoom, waarbij ook brouwerij Sterck aanwezig was. 

In Oud-Gastel bleek welke gastronomische hoogstandjes eigenaresse Lydia Voorbraak in huis heeft met haar kersengaard. Er was kersenchutney, kersenjam, kersenbier, kersenwijn, allerhande hapjes - wat kun je níet met kersen maken! Mede-initiatiefneemster Caroline van NWB gaf een presentatie over de voortgang, met onder meer decentrale, privacyvriendelijke communicatiemiddelen.  

Bekijk hieronder de beelden van fotograaf Mark Kamphuis (MKFOTOGRAFIE). 

Bij biologische tuinderij De Kromme Lepel vertelde mede-eigenaar Peet de Krom over de ontwikkeling van het bedrijf dat hij samen met Elza de Krom runt. Zo zag hij vroeger spreeuwen vooral als een vijand. Later leerde hij dat spreeuwen ook een natuurlijke vijand van rupsen vormen - en dus je akker beschermen. 

Bertram van Beers van brouwerij Sterck legde uit hoe een hobby uit de hand liep, en hoe Sterck op allerlei manieren voor regionale samenwerking zorgt, waarbij bijvoorbeeld afvalproducten naar een veeboer gaan "en wij de plakjes worst terugkrijgen". Bezoekers konden bierpakketten mee naar huis nemen, net als producten van De Santspuy, Voorbraak Kersen, BoerBas en andere lokale ondernemers. 

Bekijk hieronder de beelden van fotograaf Mark Kamphuis (MKFOTOGRAFIE). 


Oergewas? 'Het is ook een keuze voor autonomie'
Innovatieve landbouw