Maurice Spapens breit gigantisch hart met Bredanaars

'Voor de vrede'

"Mijn moeder heeft al duizend lapjes gebreid." SP-Statenlid en modisch kunstenaar Maurice Spapens ontvangt in zijn expositieruimte The Wild Knitting Room op station Breda mensen die rode lapjes komen brengen. Zo ook tijdens het bezoek van Nieuw West Brabant. De lapjes moeten samen een gigantisch hart vormen dat vanuit de ruimte te zien is. 

Bredanaars kunnen Spapens en zijn partner-in-crime Britt Makkinga kennen van de gebreide lapjes stof aan lantaarnpalen of van de grote kunstwerken tijdens de Vuelta. Iedereen heeft de rode truien zien hangen bij het Spanjaardsgat. 

Die truien waren gemaakt door honderden lapjes breiwerk, gemaakt door mensen uit de regio, zoals bewoners van zorghuizen. 

Lef

Het atelier van Spapens en Makkinga staat vol kunstige stukjes, allemaal gebreid, alsmede het motto:  'Toon lef'. 

Gigantisch hart
Op deze middag komt er meteen een enthousiaste helper langs. Die brengt nieuwe lapjes rode stof. Spapens en Makkinga werken nu keihard voor hun grootste project, waar opnieuw de hele stad en omgeving aan meewerkt: een groot, rood hart, met lapjes stof uit ieder land ter wereld. 

"Om te laten zien dat we vrede willen. Het moet groter zijn dan een voetbalveld, want we willen dat het vanuit de ruimte te zien is", zegt Spapens. "Ik heb André Kuipers om advies gevraagd. Zijn assistent antwoordde meteen. Het gaat niet om grootte, maar om contrast. De Chinese muur is bijvoorbeeld niet te zien vanuit een raket. Rood op groen werkt wel goed." 

"Het gaat om de gedachte dat als je in de ruimte zweeft en inzoomt, je in Breda een groot hart tegenkomt. Alle landen moeten een lapje aanleveren. Overal ter wereld willen we dan op 27 augustus 2024 ervoor zorgen dat mensen elkaar een hand geven. Een mooi signaal naar die eikel in Moskou en de mannen in Noord-Korea", zegt Spapens. "ET moet vanuit de ruimte denken: misschien wordt het nog wat op aarde."

Kunst

Een kleine knipoog naar de coronacrisis:

Verzorgingstehuizen
Spapens en Makkinga krijgen veel hulp van senioren, veelal vrouwen die soms ernstig dement zijn. "Maar geef geef ze twee breipennen, en er komen de mooiste dingen uit. Dat zit blijkbaar in het geheugen. Net als muziek." 

Er kwam laatste een oudere dame bij Spapens kijken - hij zit in het midden van het station, vlak bij de piano. "Die vrouw had alleen het oude station nog gezien. Ze was even in de war, maar al snel zag ze de kunstwerken hier. 'Dat is mijn lapje!', wees ze. Ze had alles in de krant gelezen. Dat zijn de momenten die dit project zo waardevol maken. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Samen wordt het gerealiseerd. 

Spapens kan zich wel vinden in het doel van Nieuw West Brabant om alles lokaal te vervaardigen. Dat kan high tech en lekker kneuterig. Spapens heeft trapbreimachines verzameld. Voor het-geval-dat. "Wat als de energie uitvalt? Je zult nu maar in Oekraïene wonen. Dan blijkt er nog heel veel te kunnen zonder energie - maar je moet het wel bewaren."  

'Ik weet niet wat ik nóg meer zou moeten doen'
Streekproducenten verenigd